Relatietherapie Zwolle

Binnen een relatie kan moeizame communicatie zorgen voor onbegrip en irritaties tussen beide partners. Dit kan dusdanige vormen aannemen, dat het moeilijk wordt om elkaar nog te bereiken. Wanneer een problematische relatie lange tijd aanhoudt, kan verwijdering ontstaan. De liefde stolt en uit zich in wrok, jaloezie of afstandelijkheid. Dat kan onnodig veel kapot maken. Relatietherapie helpt om jullie terug bij elkaar te laten komen.

Het kan heel zinvol zijn hier professionele hulp bij te zoeken om de weg naar de liefde voor elkaar weer te vinden. Door samen te kijken naar wat jullie verbindt leer je met mildheid en compassie naar jezelf en je partner te kijken. Dit kan jullie liefdesrelatie intenser en sterker maken.

Elkaar goed leren kennen

In een relatie komen twee persoonlijkheden bij elkaar ieder met een eigen geschiedenis, elk met eigen ervaringen, wensen, gedachten en verwondingen. Na de eerste verliefdheid en na een verandering in je relatie (huis kopen, miskraam, geboorte, overlijden van ouder, ziekte) kan dit gaan schuren.

Daar waar je eerder dol op was, bij de ander, gaat dit je nu tegenstaan. De manier waarop jullie op elkaar reageren kan verwijdering veroorzaken. Als je dit niet tijdig doorhebt en bijstuurt gaat dit ten koste van de relatie.

Tijdens relatietherapie leer je patronen te doorbreken, dit herstelt het wederzijds respect en kan de liefde weer vleugels geven.

Werken aan de relatie

Een liefdevolle relatie vraagt onderhoud en inspanning. Jezelf laten zien en aanraakbaar zijn, is spannend en kwetsbaar. En het gebeurt maar al te vaak dat de ander niet zo reageert als jij hoopt, wat het nog spannender maakt. In de vicieuze cirkel ontstaat gedrag als:

  • terugtrekken
  • geheimen hebben
  • kritiek leveren
  • eisen stellen
  • de ander claimen
  • geïrriteerd of boos reageren
  • vluchten in verslaving

Wanneer je ervaart dat jullie op een negatieve manier naar elkaar uiten dan is dat weliswaar pijnlijk, tegelijkertijd ook de opening om hiermee aan de slag te gaan. De negatieve houding is veelal uit zelfbescherming en ontstaat vaak onbewust. Het draagt bij aan gevoelens van eenzaamheid en radeloosheid en kan raken aan een oude verwonding.

Ruzie en verwijten doet de meeste relaties geen goed. Tijd om het tij te keren en weer tot de kern van jullie samenzijn te komen met behulp van relatietherapie.

Patronen doorbreken

Als een bepaalde manier van reageren al heel lang bestaat, is het lastig om hier – zonder hulp van buiten – verandering in aan te brengen. Kwetsbaar zijn, maakt angstig, omdat het je terugbrengt bij oude pijn. Het kan veilig voelen om afstand te nemen om jezelf op die manier te beschermen. Ook het negeren van je partner of het huis ontvluchten kan tijdelijk rust geven. Het komt jullie relatie echter niet ten goede, is niet bestendig en zal juist zorgen voor een groeiende kloof.

Relatietherapie helpt op een effectieve manier de dynamiek onder ogente komen en verandering aan te brengen in de manier waarop jullie metelkaar omgaan. Hierbij is uitgebreid ruimte voor beide partners zichzelf kenbaar te maken in het effect van de relatieproblemen is op jullie beiden.

Problemen in een relatie sluipen er vaak langzaamaan in. Pas als het lange tijd niet lekker loopt, wordt hulp ingeschakeld. Problemen en verwijdering kunnen ook ontstaan na een ingrijpende gebeurtenis. Je hoopt op steun en begrip, maar jullie bereiken elkaar niet, omdat jullie beide anders vormgeven aan je verdriet. Je wensen hoeven niet dezelfde te zijn als die van je partner.

In overleg wordt een passende vorm van begeleiding geboden. Deze zijn gebaseerd op vormen die hieronder zijn opgenomen.

Relatietherapie is altijd maatwerk.

Ervaringsgerichte relatietherapie

Een andere effectieve wijze van het verbeteren van je relatie is uit je hoofd en het denken treden. In plaats daarvan voelen en ervaren. Door te doen, maak je gebruik van de wijsheid van het lijf. Het lijf wijst de wegen maakt zichtbaar welke belemmerende patronen en dynamieken een rol zijn gaan spelen in de liefdesrelatie. Deze manier van werken maakt ervaarbaar wat geleerd wil worden. In de veilige setting van de relatietherapie wordt geoefend en gewerkt. Deze ervaringen worden meegenomen in het leven van alledag.

Neem contact met mij op

Bel mij of stel je vraag aan mij via het contactformulier.

Bel Francis: 06 231 089 17